Американски и западни служители настояват Украйна да измести фокуса си от бруталната, продължила месеци битка в източния град Бахмут и вместо това да даде приоритет на потенциална офанзива на юг, използвайки различен стил на военни действия, който би облагодетелствал използването на нова военна техника за милиарди долари, която наскоро бе одобрена и изпратена от западните съюзници, разкриват американски и украински служители пред CNN.

В продължение на почти шест месеца украинските сили са в битка с руснаците в Бахмут, който се намира между Донецк и Луганск. Тежкият обстрел остави града почти напълно разрушен.

"Това е брутална и мъчителна битка“, заяви висш служител на западното разузнаване миналата седмица, като всяка страна си разменя между 100-400 метра земя на ден и разменя няколко хиляди артилерийски изстрела почти всеки ден. "[Бахмут] е по-малко привлекателен във военно отношение по отношение на всякакъв вид инфраструктура, отколкото би могъл да бъде, ако не беше толкова разрушен.“

Сега, преди това, което се очаква да бъде брутална пролет на битки, може да бъде разработена нова тактика, казват американски и западни служители. През последните седмици те започнаха да предлагат украинските сили да намалят загубите си в Бахмут, който според тях има малко стратегическо значение за Украйна, и вместо това да се съсредоточат върху планирането на офанзива на юг.

Това е било част от съобщение, предадено от трима висши служители на Байдън, които пътуваха до Киев миналата седмица.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър, заместник-държавният секретар Уенди Шърман и заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Колин Кал са заявили, че САЩ искат да помогнат на Украйна да се откаже от битката на изтощение в Бахмут и вместо това да се съсредоточат върху стил на механизирана маневрена война, която ще предполага бързи, неочаквани движения срещу Русия, разкриват източници, запознати с тяхната дискусия.

Стотиците бронирани машини, които САЩ и европейските страни предоставиха на Украйна през последните седмици, включително 14 британски танка, имат за цел да помогнат на Украйна да направи тази промяна.

Не е ясно обаче дали Зеленски се чувства готов да остави Бахмут.

Хора, запознати с неговото мнение, казват пред CNN, че Зеленски не вярва, че руската победа в Бахмут е свършен факт и че той продължава да не желае да се откаже от него. Удържането на Бахмут би дало на Украйна по-добър шанс да си върне целия регион Донбас, вярва Зеленски, и че ако Русия победи, това ще й даде възможност да напредне още повече към стратегически важните източни градове Славянск и Краматорск.

Бахмут също е важен символ на украинската съпротива.

Зеленски посети Бахмут точно преди да отпътува за Вашингтон миналия декември, където каза на американските законодатели, че "всеки сантиметър от тази земя е напоен с кръв, всеки час гърмят оръдия. Борбата за Бахмут ще промени трагичната история на нашата война за независимост и свобода“.

Накратко, казва висшият западен служител, Бахмут "има значение, защото руснаците го направиха важен – вероятно повече от самата земя“. Американски военен служител също изрази скептицизъм, че Украйна ще изостави Бахмут – не заради стойността му на бойното поле, а защото стойността му на стратегическо послание е толкова важна.

Според някои опитите Русия да бъде изтощена в Бахмут имат смисъл.

В понеделник високопоставен американски военен служител посочи пред репортери, че Русия е "хвърлила“ десетки хиляди "зле оборудвани, зле обучени“ резервисти на фронтовата линия през последните няколко месеца, включително в Бахмут, на фона на понесените загуби . Въпреки големия брой, новите войски не са променили динамиката на битката, смята служителят.

Но Украйна също понася огромни жертви в битката и изразходва огромни количества артилерийски боеприпаси ежедневно – стил на битка, който САЩ не вярват, че е устойчив. По отношение на самия обем, Русия все още разполага с повече артилерийски боеприпаси и жива сила, като паравоенната организация "Вагнер“ използва хиляди затворници, за да "хвърлят тела“ в битката, обяснява представител на западното разузнаване.

Американските служители се надяват, че последната доставка на бронетехника и новоразширеното обучение за украинските сили в Германия ще насърчат Украйна да промени тактиката си.

"В зависимост от доставката и обучението на цялото това оборудване, аз наистина мисля, че е много, много възможно украинците да проведат значително тактическо или дори на оперативно ниво, настъпателна операция, за да освободят възможно най-много украинска територия“, заяви председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ Марк Мили пред репортери в петък.

Натискът Украйна да промени тактиката си на бойното поле идва на фона на знаци, че руският президент Владимир Путин възнамерява да направи голям ход през следващите няколко седмици, за да си върне инициативата във войната, казват също служители, запознати с разузнавателна информация.

Намеренията на Путин за нова офанзива са станали по-ясни на западните служители по-рано този месец, когато той издигна генерал Валери Герасимов, началник на руския Генерален щаб, за командващ руската армия в Украйна, пише CNN.

Според "прихванати разговори от западното и украинското разузнаване“, някои висши руски военни дори са били подслушани през последните седмици да обсъждат възможността да се опитат да превземат североизточния град Харков.

Но американски и западни служители и военни анализатори казват пред CNN, че Харков – голям град, който беше държан от украинците миналата есен след изненадваща контраофанзива – не изглежда постижима цел за руската армия.

Като цяло обаче САЩ и техните съюзници са скептични относно способността на Русия да организира сериозна офанзива.

"Много се съмнявам, като се има предвид това, което видяхме за руската способност да мобилизира, обучава и оборудва ефективно, че това ще бъде нещо различно от това, което вече сме виждали“, казва представител на западното разузнаване . "И това, което вече видяхме, не е нищо друго освен месомелачка“.