Конгресът на САЩ иска да възстанови ядрените оръжия на конвенционалните бомбардировачи B-52, пише Defence News.

Конгресът подготвя почвата за възстановяване на възможностите за използване на ядрени оръжия на около 30 бомбардировача B-52H Stratofortress, които са били преоборудвани да пускат само конвенционални боеприпаси като част от договора за контрол на въоръженията с Русия Нов СТАРТ.

Законопроектите за отбранителната политика на Сената и Камарата на представителите за фискалната 2025 г. ще изискват от ВВС отново да направят тези конвенционални бомбардировачи част от ядрената триада почти десетилетие след премахването на тези способности, за да се спазят ограниченията по договора за Нов СТАРТ. Срокът на действие на настоящия договор изтича през февруари 2026 г.

Законодателите са нетърпеливи да увеличат ядрения арсенал на САЩ, предвид прекратяването на договора от страна на Русия и бързото разширяване на производството на стратегически бойни глави от страна на Китай. Противниците на мярката твърдят, че директивите ще затруднят преговорите за нов договор и ще усложнят усилията за значително удължаване на живота на флота от бомбардировачи В-52, въведени за първи път по време на Студената война.

"Договорът изтича през 2026 г., а перспективата Русия да седне на масата за сериозни дискусии за контрол на въоръженията е невероятно малка", заяви миналата седмица председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Майк Роджърс, при внасянето на поправката в законопроекта за отбранителната политика за 25 г., който Камарата на представителите прие с 217-199 гласа. "Трябва да сме подготвени да посрещнем ядрена среда без никакви договорни ограничения."

Законопроектът на Камарата на представителите ще изисква от Военновъздушните сили да започнат преоборудването на бомбардировачите в рамките на един месец след изтичането на настоящия договор и да завършат възстановяването на ядрените им способности до 2029 г.