Съединените щати искат да включат шест постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН без право на вето, съобщава The Washington Post, позовавайки се на източници.

Според изданието по този начин американският президент Джо Байдън възнамерява да разшири влиянието на развиващите се страни в ООН и да "възстанови доверието“ в Съвета за сигурност на ООН на фона на военните действия в Украйна.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд провежда консултации с дипломати от 193 страни от организацията, за да получи мнението им за евентуално разширяване на Съвета за сигурност.

По-рано Международният съд в Хага разреши на 33 страни да се присъединят към иска на Украйна срещу Русия по конвенцията за геноцида.

На 26 февруари 2022 г. Украйна заведе дело срещу Русия в Международния съд съгласно Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

На 8 юни стана известно, че Международният съд в Хага одобри присъединяването на Литва към антируския иск на Украйна, в който Руската федерация е обвинена в нарушаване на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация.