Съединените щати, чрез предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна, включително бойни машини на пехотата Bradley, се стремят да променят настоящата динамика на военните действия в Украйна. Това заяви представителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от РБК-Украйна.

Прайс подчерта, че украинската армия "систематично е демонстрирала своята устойчивост". Това според него е един от видовете динамика.

По-широката динамика, както уточни говорителят на Държавния департамент, е, че на украинска територия има хиляди руски войници и в тази ситуация Вашингтон иска да помогне на Киев да промени ситуацията.

"Разбира се, това е самата динамика, която се стремим да променим с допълнителна помощ за сигурност“, каза Прайс.

По-специално, както отбеляза той, Съединените щати ще предоставят на Украйна бойни машини на пехотата и системи за противовъздушна отбрана.

Припомняме, че по-рано Съединените щати обявиха рекорден пакет военна помощ за Украйна от почти 3 милиарда долара. За първи път партньорите ще предоставят "убиец на танкове" - бронирани машини M2 Bradley. Появиха се подробности и пълен списък на оръжията.