Вашингтон очаква войната в Украйна да завърши със "стратегическо поражение“ на Русия, тъй като това, според думите на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд, ще позволи запазване на световния ред, предава ТАСС.

Говорейки за по-нататъшното развитие на събитията в Украйна, тя подчерта, че от гледна точка на американските власти "това трябва да завърши със стратегическо поражение“ за руското ръководство. Както отбеляза Нуланд, , изказвайки се на семинар за конфликта в Украйна във фондацията Карнеги във Вашингтон, американците биха искали позицията им за Украйна да бъде подкрепена от "целия цивилизован свят“.

"Защото, ако не го направим, всички останали автократи на планетата ще се опитат да отхапят части от държави и да дестабилизират реда, в който сме били в безопасност и проспериращи в по-голямата си част от десетилетия и десетилетия“, аргументира се Нуланд. "Това е същината на случващото се в Украйна. Определено е същината на въпроса в Украйна, но става дума за по-големия световен ред, който САЩ ръководеха и поддържаха през всичките тези години. Става въпрос за Хартата на ООН, която всички сме подписали <.. .>“, – подчерта заместник-държавният секретар на САЩ.

Изказването на Нуланд идва, след като във вторник първият дипломат на Москва Сергей Лавров заяви, че в основата на новата руска външнополитическа доктрина е да прекратят лидерството на САЩ в международните дела.