Съединените щати проучват възможността да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа с помощта на военни самолети, тъй като доставката на доставки по суша става все по-трудна, съобщава американският портал Axios.

Според събеседниците на изданието фактът, че президентът на САЩ Джо Байдън обмисля подобна възможност показва нарастваща загриженост в Белия дом относно влошаването на хуманитарната ситуация, особено в северната част на сектора, където има заплаха от глад.

Един американски служител е разкрил пред Axios, че това се е случило отчасти, защото цивилната полиция на ХАМАС е спряла да ескортира хуманитарни доставки в началото на февруари, след като са били атакувани от израелската армия. Това даде възможност на въоръжени банди да ограбват камиони, превозващи хуманитарна помощ.

Събеседникът на изданието казва, че в началото на войната САЩ са били скептични относно идеята за доставка на стоки по въздух. Белият дом започна да променя отношението си към този метод за изпращане на хуманитарна помощ, след като Израел няколко пъти успешно пусна хуманитарна помощ в Ивицата Газа. В същото време служители отбелязаха, че обемът на хуманитарната помощ, която може да бъде доставена по въздух, е ограничен.

Axios, позовавайки се на трима израелски и американски официални лица, също съобщи, че Съединените щати са поискали Израел да подпише декларация до средата на март, гарантираща спазването на международното право при използване на американски оръжия, както и преминаването на хуманитарни доставки в Ивицата Газа.