Ядрената реторика на руския президент Владимир Путин е безотговорна и Съединените щати ясно са показали  Москва своята загриженост относно заплахите, които тя представлява. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю пред телевизионния канал CBS.

"Дадохме да се разбере много ясно на руснаците – както публично, така и частно – че трябва да спрат говорят за ядрени оръжия“, подчерта първият дипломат на Вашингтон.

Запитан дали Съединените щати са се свързали частно с Кремъл относно заплахата от ядрена война, Блинкен отговори утвърдително: "Да. Много е важно Москва да ни чуе и да научи от нас, че последствията ще бъдат ужасни. И ние го направихме много ясно“.

Според държавния секретар "Путин има очевиден изход от войната, която започна - да я прекрати“. Той отново повтори: ако Русия спре да воюва, войната ще свърши, ако Украйна спре, Украйна ще изчезне.

Блинкен отказа да сподели подробности за това как Вашингтон ще отговори на използването на ядрени оръжия. Той обаче каза, че американската администрация има план.

На въпроса – това ли е планът, който ще предотврати Третата световна война? - ръководителят на Държавния департамент отговори: "Президентът Байдън е решен да направи всичко възможно, за да помогне на украинците да се защитят, и ние правим всичко възможно, за да обединим другите страни да окажат натиск върху Русия“.

"Ние също така сме решени тази война да не се разширява“, обобщи ръководителят на американската дипломация.

По-рано съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан предупреди Кремъл, че Русия ще бъде изправена пред катастрофални последици, ако реши да използва ядрено оръжие.