Служители на Съединените щати обсъдиха в петък със съюзниците усилията за влияние върху руските елити чрез конфискация на активи, както и мерки, насочени към принуждаване на Руската федерация да "изплати репарации“. Това се казва в изявление, разпространено от Министерството на финансите на САЩ, предава ТАСС.

Както следва от документа, първият заместник-министър на финансите на САЩ Адевале Адейемо и заместник-министърът на правосъдието - главен прокурор Лиза Монако са участвали в среща на международната работна група за РЕПО (Руски елити, подставени лица и олигарси, многостранен орган, ангажиран с претърсване и изземване на свързани с Русия имуществени санкции). Представители от Австралия, Обединеното кралство, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония и Европейската комисия "обсъдиха текущи инициативи за подобряване на вече ефективните механизми за конфискация и за максимизиране на въздействието <...> от съвместната работа върху руските елити <... >“ в светлината на руската военна интервенция в Украйна.

Участниците в срещата "отбелязаха законодателните усилия, включително предложенията на [американската] администрация за ускорена конфискация на активите на олигарси“. Както следва от изявлението, Вашингтон и неговите съюзници, по-специално, разчитат на налагане на санкции, замразяване на руски активи и предприемане на други мерки, за да принудят Москва да изпълни предполагаемите си "задължения за плащане на репарации“. Подробности за това не се дават.