Военни от САЩ и Южна Корея започнаха двудневни военноморски учения в отговор на поредицата от ракетни изпитания, които проведе режимът в Пхенян, съобщава информационната агенция Yonhap, като се позовава на информация от армията на Сеул.

"Ще продължим да укрепваме оперативния капацитет и готовност в отговор на всяка провокация от страна на Северна Корея чрез съвместно учение с участието на ударната група на самолетоносача "Роналд Рейгън“, която отново пристигна на Корейския полуостров като мярка за укрепване на разширеното възпиращо действие на САЩ“, се казва в съобщението.

Маневрите започват в международните води на Японско море, след което самолетоносачът ще бъде ескортиран на юг от остров Чеджу. Южна Корея включва разрушителя King Munmu the Great и фрегатата Donghae, САЩ - самолетоносача, ракетния крайцер Chancellorsville и разрушителя Barry, оборудвани със системи Aegis.

В четвъртък се проведе тристранно военноморско учение с участието на Сеул, Вашингтон и Токио. Страните тренираха умения за проследяване и откриване на балистични ракети.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън“ се завърна в Японско море в сряда, след като Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег, която прелетя над Япония на 4 октомври.