САЩ и Великобритания нанесоха удари по 18 цели на хутите в Йемен след вълната от нападения на подкрепяната от Иран въоръжена групировка срещу кораби в Червено море и Аденския залив, предаде Sky News.

Това е четвъртата съвместна акция на Обединеното кралство и САЩ в опит да възпрат атаките на групировката срещу плавателни съдове, включително ракетен удар тази седмица, който подпали товарен кораб.

Според официални представители на САЩ американските и британските изтребители са ударили около 18 обекта на различни места, като са се прицелили в ракети, пускови установки, снаряди, безпилотни летателни апарати и безпилотни надводни и подводни превозни средства.

Американските изтребители са стартирали от самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер", който се намира в Червено море.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди ударите, след като беше информиран за целите в петък.

Байдън многократно е предупреждавал, че САЩ няма да толерират нападенията на хутите срещу търговското корабоплаване.

Контраатаките обаче изглежда не са намалили кампанията на хутите срещу корабоплаването в региона, която според бойците е заради войната на Израел срещу ХАМАС в Газа.

l Masirah TV, основната телевизионна новинарска емисия, управлявана от свързаното с Иран йеменско движение на хутите, заяви в събота, че силите на САЩ и Обединеното кралство са извършили общо девет въздушни удара в столицата Сана.

Министерството на отбраната Великобритания съобщи, че ударите на Обединеното кралство са били нанесени от четири самолета Typhoon FGR4 на Кралските военновъздушни сили, подкрепени от два танкера Voyager.