САЩ и Великобритания наложиха координирани санкции срещу бивши длъжностни и юридически лица от България за "злоупотреба с държавни средства за собствени облаги“, предава Reuters, като отбелязва, че според Transparency International страната ни е една от най-корумпираните в Европа, а "балканската страна е изправена пред множество критики за неуспеха й“ да се справи с проблема.

В съобщение до медиите от британското посолство в София подчертават, че "бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с властта си чрез пренасочване на държавни средства в своя полза“. Ограниченията са насочени към бившия депутат Делян Пеевски и бившия служител по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България – АЕЦ "Козлодуй“ Илко Желязков, както и срещу бизнесмена Васил Божков.

"Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, жизненоважни за икономическото и социалното развитие на държавата. Парите, които можеше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани личности“, се подчертава в изявление на министъра на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли.

Пояснява се, че "на трите високопоставени лица от български произход“ са наложени забрани за пътуване на териториите на Великобритания и САЩ, а активите им са били замразени, съгласно Глобалния антикорупционен сакционен режим на Обединеното кралство.

В изявление от Министерството на финансите на САЩ, разпространено от американското посолство в София се съобщава, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към ведомството във Вашингтон налага санкции на пет настоящи и бивши длъжностни лица от България. Това са Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов (Генов), Николай Малинов и Владислав Горанов – "за тяхното широко участие в корупционна дейност в България“.

OFAC също така е наложила мярка на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Всички ограничения са наложени въз основа на президентски указ, който надгражда и прилага Глобалния закон "Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и "под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят“, става ясно от разпространения текст.

Уверява се, че "САЩ подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“.  

"Действията, осветлени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната“, цитират в текста думите на подсекретаря на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване Браян Е. Нелсън.

В изпратения до медиите текст също така се подчертава, че "санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията“.

В отделно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен се съобщава, че са наложени визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов за "участие в значителна корупция“, в резултат на което те, както и членовете на семействата им няма да имат право да влизат на територията на САЩ.