Среща на представители на Русия и САЩ за обсъждане на възможността за възобновяване на инспекционната дейност по Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (START, START III) се очаква да се проведе в Кайро в близко време, съобщава американското издание Foreign Policy, позовавайки се на настоящи и бивши служители на администрацията във Вашингтон, пожелали анонимност.

Според събеседниците на изданието възобновяването на контактите по START-III е негласна цел на Белия дом и Държавния департамент поне от лятото. Планирането на среща по този въпрос е в ход от няколко месеца, пише списанието. Очаква се тя да се проведе в Кайро в рамките на двустранната консултативна комисия. Една от основните точки в дневния ред според ще бъде възобновяването на проверките.

"Не че не виждаме какво се случва вътре в руските ядрени сили, но връщането към инспекциите на място е важен аспект от проверката на договора“, подчерта пред изданието Роуз Готемюлер, бивш първи заместник генерален секретар на НАТО.

Според редакцията САЩ наблюдават руските ядрени съоръжения с помощта на сателити, а Москва продължава да докладва на Вашингтон за движенията на своите ядрени сили, както трябваше да бъде съгласно договора. Евентуалните контакти ще бъдат първата стъпка за двете страни за възобновяване на контрола върху ядрените оръжия, коментира изданието.

По-рано Bloomberg съобщи, че САЩ планират да проведат среща с представители на Русия, за да възобновят взаимните инспекции съгласно Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (START).

Агенцията отбеляза, че Държавният департамент на САЩ е потвърдил плановете за провеждане на срещата през следващите седмици, но без да посочва точно къде и кога ще се проведе.

САЩ и Русия подписаха договора през 2010 г. Споразумението със срок от 10 години изтече на 5 февруари 2021 г., но документът предвижда възможност за удължаване по взаимно съгласие на страните. През февруари 2021 г. Москва и Вашингтон удължиха споразумението, което руските власти нарекоха златен стандарт в областта на разоръжаването, за максимално възможните пет години.