САЩ считат за украинска ракетата, паднала в Полша, Вашингтон и Варшава са се свързали с Киев за изясняване на обстоятелствата. Това потвърди в петък на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от ТАСС.

"Длъжностни лица от САЩ и Полша са в контакт с Украйна, за да изяснят фактите“, каза тя.

"Говорихме публично за факта, че информацията, с която разполагаме, потвърждава предварителната оценка на президента [на Полша Анджей] Дуда, че тази [експлозия] най-вероятно е резултат от ракета на украинската ПВО, която за съжаление е паднала в Полша“, добави Жан-Пиер.

"Въпреки това, основният момент тук е, че Украйна има правото да се защитава, както сме казвали много пъти“, каза говорителката на Белия дом, добавяйки, че "страната, която е в крайна сметка отговорна за този трагичен инцидент, е Русия, която стартира залп от ракети в Украйна“.

Жан-Пиер също беше помолена да коментира видео съобщение от украинския президент Володимир Зеленски, което беше показано в петък на участниците в годишния форум по сигурността в Халифакс, Канада. Украинският лидер по-специално заяви, че Руската федерация в момента се стреми към "кратко примирие“ в Украйна, но Киев е против, тъй като смята това за стъпка, която би позволила на Москва да "възстанови силата си“. "Бих ви посъветвал да се свържете с правителството на Украйна. Не съм чувала тези съобщения", отговори представителят на Белия дом.