Съединените щати и Папуа Нова Гвинея са готови да подпишат ново двустранно споразумение за сътрудничество в отбраната – ход, който предизвика противоречия в тихоокеанската островна държава и идва в момент, когато Вашингтон и Китай се борят за влияние в региона, съобщава CNN.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и премиерът на Папуа Нова Гвинея (ПНГ) Джеймс Марапе трябваше да подпишат пакта и споразумението за морска сигурност по време на посещението на Блинкен в столицата Порт Морсби в неделя и понеделник, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Предварителният текст на споразуменията не беше публикуван от нито една от страните, но новото сътрудничество в отбраната се очакваше да разшири достъпа на САЩ до военни и други съоръжения в ПНГ, укрепвайки връзките на Вашингтон в областта на сигурността в Южния Тихи океан.

Този регион – съзвездие от слабо населени островни държави и територии, както и Нова Зеландия и Австралия – има извънредно голямо стратегическо значение. Тихоокеанските острови например са били място на решителни битки по време на Втората световна война.

Регионът придоби ново значение за Вашингтон, тъй като се стреми да засили връзките и присъствието си в Азия на фона на нарастващото напрежение с все по-активния Китай, който бързо разширява своите военноморски способности през последните години.

Тези опасения се засилиха миналата година, след като Пекин подписа пакт за сигурност със Соломоновите острови – и се опита, но не успя, да спечели подкрепа за широкообхватно комюнике за регионална търговия и сигурност с тихоокеанските островни държави.

Посещението на Блинкен в ПНГ идва, след като миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън прекъсна пътуване до Азия, което трябваше да включва спирки в Порт Морсби и Сидни, Австралия, поради продължаващите преговори за тавана на дълга у дома.