САЩ и Германия предадат бронирани машини на Украйна, се казва в съвместно изявление от американския президент Джо Байдън и канцлера на ФРГ Олаф Шолц, цитирано от Bloomberg. Така двете страни ще окажат подкрепа за значително подобрение на огневата мощ на силите на Киев, за което спешно настоя украинският президент Володимир Зеленски. Германия също ще последва примера на САЩ в предоставянето на система за противоракетна отбрана Patriot на Украйна.

Руският президент Владимир Путин нареди на силите си да спрат боевете в Украйна за 36 часа, считано от обедните часове на деня, но Зеленски и Байдън отхвърлиха този ход като "измама“. От Кремъл поясниха, че Путин е дал заповедта по повод честването на Коледа, която част от православните християни отбелязват на 7 януари.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Путин да обяви едностранно прекратяване на огъня, въпреки че Москва се придържа към позиция, че Киев първо трябва да отстъпи. Агенцията отбелязва, че това е първият случай, в който Ердоган – ключов съюзник на Путин – призовава за преустановяване на боевете без условия за Украйна.