Американската агенция за международно развитие (USAID) и правителството на Франция доставиха съответно 1000 и 100 електрогенератора в Украйна, съобщава Укринформ.

"Съединените щати предоставят постоянна подкрепа на Украйна и украинците по време на продължаващия обстрел и атаки от Русия. Тъй като напоследък Русия засилва обстрела на украинската енергийна система, Американската агенция за международно развитие (USAID) току-що достави повече от 1000 електрогенератора в Украйна, които ще помогнат на болници, училища, служби за спешна помощ, правителствени агенции и доставчици на услуги да продължат да работят по време на войната“, се казва в изявлението.

Франция изпрати 100 мощни генератора в Украйна. Това написа в Туитър френският външен министър Катрин Колона.

"За да помогне на населението да оцелее, Франция изпраща 100 мощни генератора в Украйна, докато Русия иска да превърне зимата в оръжие за война“, каза Колона.

Министърът припомни още, че ударите по гражданска инфраструктура са военни престъпления.

В същото време сайтът на френското външно министерство отбелязва, че става дума за генератори с мощност от 50 до 100 кВ.

На 23 ноември Европейският парламент, заедно с мрежата Eurocities, която включва повече от 200 европейски града, стартира кампанията "Генератори на надеждата“ за изпращане на генератори и трансформатори за енергия в Украйна.