САЩ и ЕС биха могли да предприемат действия срещу трети страни и юридически лица, които помагат на руснаците да извършват плащания, за да се борят със заобикалянето на финансовите санкции, пише Financial Times.

Според вестника те планират да се съсредоточат върху хората, които извършват плащания като посредници на руснаците, както и върху компаниите, които са помогнали на Москва да създаде паралелни платежни мрежи. Освен това САЩ и ЕС искат да предприемат действия срещу организации, които помагат на Русия с плащания за експортни сделки или улесняват вноса на промишлени и отбранителни продукти, обект на западни санкции.

Обсъждат се и мерки, насочени към няколко лица, занимаващи се със софтуер, електронна търговия и киберсигурност в Русия.

Съединените щати се съсредоточават върху турските банки, които са се интегрирали в руската платежна система Mir, съобщават двама западни служители, участващи в плановете, докато Брюксел подготвя делегация, която да изрази опасенията си директно пред турските официални лица.