Правителството на САЩ вероятно се готви да обяви санкции срещу "влиятелни лица" в Унгария в близко бъдеще. Подобна стъпка може да бъде свързана с влошаване на отношенията между страните на фона на нежеланието на Будапеща да се присъедини към санкциите срщу Русия.Това съобщава 444.hu.

Според електронното издание, дипломатически източници твърдят, че санкциите могат да бъдат обявени още на 12 април, тъй като за тази дата е предвидена пресконференция на американския посланик в Будапеща Дейвид Пресман.

Неназованите дипломати уточниха, че може да се повтори ситуацията от 2014 г., когато САЩ замразиха активите и отказаха достъп на осем унгарски настоящи и бивши служители.

Изданието пише, че напоследък отношенията между страните също са се влошили. По-специално това се дължи на острите изявления на Пресман срещу унгарските власти. Посланикът разкритикува унгарските официални лица, че говорят за насърчаване на мира, но тяхната позиция клони към Русия.

А унгарският премиер Виктор Орбан публично обвини американския дипломат в оказване на натиск върху неговото правителство.

В същото време Пресман по-рано подчерта, че подобни атаки срещу Унгария съответстват на позицията на американските власти.

Припомняме, че днес, 11 април, стана известно, че Унгария се е договорила с Русия да продължи да внася петрол и газ.

Унгария заплашва да блокира членството на Украйна в Европейския съюз.

Будапеща получи изключение от почти всички икономически санкции на ЕС срещу Русия заради военната интервенция срещу Украйна.