Западните страни се готвят да предложат на Украйна гаранции за сигурност по модела на Израел, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, като припомня, че САЩ са основен гарант на еврейската държава.

Изданието отбелязва, че подготовката е потвърдена от президента на Полша Анджей Дуда и редица западни официални лица, пожелали анонимност.

Според източници на редакцията концепцията за израелския модел за Украйна е разработена още през 2022 г. от ръководителя на президентската канцелария в Киев Андрий Йермак и бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Бившият помощник на Расмусен Фабрис Потие подчертава, че САЩ трябва да бъдат основният гарант за сигурността на Украйна. В същото време събеседниците на WSJ отбелязват, че Великобритания, Германия и Франция също могат да станат гаранти. Властите на тези страни вече са "съгласни с такъв план“.

Пожелал анонимност източник допълни пред WSJ, че дискусиите относно гаранциите за сигурност все още продължават.

Според западни представители подобно споразумение между Украйна и нейните съюзници може да промени хода на войната с Русия, а документът ще помогне на страната да се придвижи към НАТО. Твърди се, че документът трябва да бъде подписан след срещата на върха на НАТО на 11-12 юли.

Израел не е член на НАТО и съюзниците в Алианса не са длъжни да се застъпват за страната в случай на война. В същото време споразумението между Израел и САЩ предвижда, че Вашингтон се задължава да предостави военна помощ на страната в размер на 38 милиарда долара в периода между 2019 и 2028 година.