Пентагонът е изпратил на Украйна своя най-точен артилерийски снаряд, GPS-насочвания Excalibur, пише Bloomberg, като се позовава на бюджетни документи, които потвърждават необявеното по-рано допълнение към арсенала, събран за борба с руската инвазия.

В плана за попълване на американските запаси от "Екскалибури“ се признава за първи път, че Пентагонът е доставял снаряда на украинските сили. Длъжностни лица заобикалят въпросите относно снаряда въпреки съобщенията, че е в ход планиране за предоставянето му и след това, че той вече се използва в Украйна.

Сателитно насочваното оръжие, което със сигурност попада в рамките на два метра от целта си, беше използвано за първи път в Ирак през 2007 г. при ликвидацията на лидера на "Ал Кайда“ Абу Джура.

Министерството на отбраната ще похарчи 92 милиона долара одобрени от Конгреса допълнителни средства "за закупуване на резервни боеприпаси M982 Excalibur, прехвърлени на Украйна в подкрепа на международните усилия за противодействие на руската агресия“, според бюджетен документ от миналия месец, който не беше оповестен по-рано.

Използван в 155-милиметрови гаубици – полевата артилерия на армията – снарядът е съвместно разработен от Raytheon Missiles and Defense и BAE Systems Bofor. Прецизно насочваният "Екскалибур“ позволява на командирите на бойното поле да нанасят по-прецизни удари по целите. Според документите обхватът на снарядите е около 40 км.

Демонстрираната точност на "Екскалибур“ "позволява ефект от първия изстрел върху целта, намалявайки броя на необходимите изстрели, като същевременно намалява страничните щети“, според бюджетните документи на армията.

Въз основа на възможностите си, оръжието вероятно е било използвано пестеливо за хирургично унищожаване на руски командни пунктове и центрове за командване и контрол, в хода на артилерийски дуели с руснаците в източните региони.

Допълнителният акт за Украйна предостави над 40 милиарда долара спешно финансиране. Делът на Пентагона възлиза на най-малко 20 милиарда долара, включително 6 милиарда долара за помощ и оборудване за Украйна и 9 милиарда долара за попълване на запасите от оборудване на САЩ.

В допълнение към досега неразкрития "Екскалибур“, бюджетните документи също така описват доставките на добре известни артикули като конвенционалните 155-милиметрови артилерийски снаряди, противотанковите системи Javelin и противовъздушни ракети Stinger, мобилната ракетна система HIMARS и нейната управляема система за многократно изстрелване , или GMLRS, ракети. Има и по-малки покупки на гранатомети MK-19, "прецизни снайперски пушки“ и "резервни модули за охлаждане на батерии“ за Stinger.