Около 1250 американски танка и бронирани машини се намират в нидерландското пристанище Флисинген в началото на януари за бъдеща планирана доставка до Полша и балтийските страни, съобщава Reuters.

Според агенцията в Източна Европа по-специално се прехвърлят танковете Abrams M1 и бойната машина на пехотата Bradley от бойната група на втора бригада на първа кавалерийска дивизия, базирана във Форт Худ в Тексас.

Това предислоциране е част от планирано подсилване на бойните групи на НАТО на източния фланг на алианса, три от които са разположени в балтийските държави и по една в Полша, Румъния и България.

Страните от НАТО на срещата на върха в Мадрид през юни миналата година взеха решение за дългосрочно разполагане на значителни многонационални бойни сили близо до границите на Русия, чийто гръбнак е американската армия. В същото време страните от алианса потвърдиха, че не възнамеряват да участват пряко в конфликта в Украйна, но ще осигурят на тази страна оръжия с перспективата за пълно превъоръжаване на въоръжените сили на Украйна според стандартите на Алианса.

На 6 януари Вашингтон обяви нов пакет от военна помощ за Киев, който ще включва 50 бойни машини на пехотата Брадли. Пентагонът също обеща да започне обучение на украински екипажи за тези машини в близко бъдеще, което "ще отнеме седмици, а не месеци".