Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бътеджадж предположи, че Вашингтон може да наложи санкции на Пекин заради ситуацията с китайския балон.

"САЩ даде да се разбере, че това е неприемливо нарушение на американския суверенитет. Мисля, че можете да очаквате всякакви съответстващи мерки“, заяви министърът пред CNN в неделя в отговор на въпрос "Какви ще са последствията и дали ще бъдат наложени санкции срещу китайското правителство".

Американските военни, по заповед на президента Джо Байдън, свалиха китайски балон край бреговете на Южна Каролина в събота. В четвъртък говорителят на Пентагона Патрик Райдър отбеляза, че американските власти са забелязали "разузнавателен балон" над континенталната част на страната. Според него балонът е бил на височина доста над стандартните параметри за търговски въздушен транспорт и не е представлявал заплаха за хората на земята.

Министърът на транспорта също бе попитан защо САЩ не са свалили балона, когато той е навлязъл в американската идентификационна зона на 28 януари в района на Аляска. "Президентът даде инструкции да се свали по безопасен начин. Както видяхте, когато балонът бе свален, отломките бяха разпръснати на седем мили (11 км - прибл.). Винаги, когато военните обмислят подобни операции, трябва да се вземе предвид безопасността на гражданите“, подчерта той. "От страна на Министерството на транспорта нашата основна грижа бе сигурността на националното въздушно пространство. Този обект бе над място, където се провеждат полетните операции, и всякакви отломки можеха да навлязат в това въздушно пространство." По думите на Бутиджидж при операцията не са нанесени щети на населението и имуществото. Той не разясни методите и времето за отстраняване на отломките от водата, отбелязвайки, че Пентагонът участва в това.

Представител на китайското външно министерство изтъкна по-рано, че това е китайски балон "и целта му е от граждански характер, балонът, по-специално, се използва за метеорологични изследвания". Според него "поради силен западен вятър балонът е загубил контрол и се е отклонил от зададения курс“.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова