В САЩ предполагат, че Украйна може да си върне някои територии от Русия не по военен, а по мирен път. Но решението ще трябва да бъде взето от украинците. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен на изслушване в Платата на представителите на САЩ, предава РБК-Украйна.

"Вярвам, че в Украйна ще има територия, за която украинците ще са решени да се бият на бойното поле; може също така да има територия, която да решат да върнат по други начини“, отбеляза той.

В същото време републиканецът Крис Стюарт намекна, че става въпрос за Крим. Той заяви, че първият дипломат на Вашингтон "се страхува да признае, че Крим е различен от Донбас“.

Блинкен, в отговор на въпроса на Стюарт, отбеляза, че въпросът за Крим, "трябва да бъде решен от украинците“.

"Това, което не искаме, което е в наш общ интерес, е всичко да се разклати, така че руснаците просто да се рестартират, превъоръжат и след това да атакуват отново“, отбеляза държавният секретар.

Припомняме, че украинските власти и военни многократно са отбелязвали, че победа за Украйна ще бъде връщане към границите от 1991 г., включително Крим и Донбас.

Ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов заяви, че Украйна ще си върне териториите комбинирано, тоест с помощта на сила и дипломация.