"Страните-членки на НАТО планират да отпуснат пакет от политическа и материална помощ за Украйна по време на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли". Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на брифинг на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Що се отнася до Украйна, въз основа на днешните дискусии, мисля, че първото нещо, което може да се каже, е, че във Вилнюс, когато лидерите се срещнат на срещата на върха, ние и нашите приятели в Украйна можем да разчитаме на много мощен пакет както политически, така и финансови помощ“, е подчертал Блинкен.

Според него всички съюзници подкрепят ангажиментите, които са поели по време на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., когато са обещали на Украйна членство в алианса.

Държавният секретар отбеляза, че в момента основният акцент е върху укрепването на отношенията между Украйна и НАТО, както и привеждането на страната към стандартите на алианса.

"И мисля, че ще видим това на срещата на върха във Вилнюс, а също така ще видим укрепването на политическите отношения между НАТО и Украйна“, е добавил Блинкен.

Очаквания от срещата на НАТО

Медията припомня, че официалните представители на Украйна вече няколко пъти споменаха очакванията си от срещата на върха на Северноатлантическия алианс във Вилнюс. По-конкретно Украйна очаква определени споразумения относно гаранции за сигурност на фона на пълномащабна война с Русия.

Също така украински официални лица смятат, че съюзниците от НАТО могат да формулират по-конкретни обещания по отношение на членството на Украйна в алианса.

В същото време заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд заяви, че Украйна може да очаква по-ясен израз на подкрепа от своите съюзници.