Опитът за отвличане на търговски кораб в Аденския залив, на борда на който има двама българи, изглежда е извършен от въоръжени сомалийски пирати, а не от йеменски бунтовници, въпреки че след това от контролирана от хутите територия в Йемен са изстреляни ракети, са съобщили от Пентагона, пише Reuters.

"Продължаваме да правим оценка, но по първоначални данни тези пет лица, които стоят зад атаката са сомалийци", е заявил говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

"Ясно е, че става въпрос за инцидент, свързан с пиратството", е добавил той.

В неделя военен кораб на ВМС на САЩ се отзова на сигнал за бедствие, подаден от химическия танкер Central Park. Нападателите са били отведени на борда на американския военен кораб " Mason", заявиха американските военни, а Central Park и неговият екипаж са в безопасност.

Райдър е заявил пред репортери, че служителите на ВМС на САЩ са произвели предупредителни изстрели, когато нападателите са се опитали да избягат, но няма пострадали.

Той е добавил, че в района е имало три китайски военни кораба, но те не са реагирали.

Американските военни съобщиха, че две балистични ракети по-късно са били изстреляни от територията, контролирана от йеменските бунтовници, но те са паднали на около 10 морски мили от корабите.

"Не ни е ясно към кого точно са се прицелили", е допълнил Райдър.