Във Вашингтон не биха искали инцидентът с падането на дрон в Черно море да ескалира конфликта в Украйна и да доведе до директен сблъсък между САЩ и Русия. Това заяви Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, в интервю за CNN.

"Последното нещо, което искаме, както ние, така и всички останали, е войната в Украйна да се превърне в конфликт между САЩ и Русия“, подчерта той.

Според Европейското командване на въоръжените сили на САЩ един от двата руски самолета Су-27 е ударил перката на американски дрон, което е довело до падането му във водите на Черно море.

Според Руското министерство на отбраната, полетът на MQ-9 е извършен с изключени транспондери "в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на войната в Украйна, предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти." От министерството добавиха, че в резултат на рязко маневриране, дронът е преминал в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност.