Премиерът на Косово Албин Курти трябва да си сътрудничи с Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел и специалния представител на Общността за Западните Балкани Мирослав Лайчак за постигане на споразумение със Сърбия. Това се казва в разпространено писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"САЩ са разочаровани, че лидерите на Косово и Сърбия не успяха да постигнат споразумение с Борел за разрешаване на настоящата криза в Косово. Призоваваме премиера Курти да работи с Борел и Лайчак за постигане на справедлив компромис", се казва в разпространения текст.

По думите му президентът на Сърбия Александър Вучич и Курти "ще трябва да направят отстъпки, за да не застрашат мира, който беше толкова трудно извоюван в един вече крехък регион“. "Ние се присъединяваме към ЕС и призоваваме Косово незабавно да спре всякакви планирани мерки, които биха могли да ескалират напрежението, включително налагането на глоби [за сръбски регистрационни номера] на превозни средства. И двете страни трябва да се въздържат от провокативни стъпки, да изпълняват задълженията си чрез диалог с помощта на на ЕС и да се ангажират конструктивно за постигане на устойчиво споразумение“, заключи Прайс.

Вучич обяви сред срещата в понеделник, че преговорите между Белград и Прищина за намиране на решение на въпроса с регистрационните номера на превозните средства в Северно Косово не са довели до никакви резултати.