Посолството на САЩ в Прищина разпространи изявление относно последните събития, свързани с оттеглянето на сърбите от властите в Косово и създаването на Общността на сръбските общини (ОСО), съобщава скопското електронно издание "Фактор“.

САЩ присъединяват към Европейския съюз в искането косовските власти да изпълнят ангажиментите си без забавяне, включително създаването на ОСО, се казва в разпространения текст на американската дипломатическа мисия в Прищина.

Според съобщението това означава незабавно удължаване на процеса на пререгистрация на превозни средства и спиране на всякакви наказателни мерки срещу собствениците на регистрационни номера, започващи с KM, докато проблемът не бъде решен в диалог, както и незабавно започване на преговори за създаване на ОСО.

"Парламентът на Косово ратифицира Брюкселското споразумение, а Конституционният съд на Косово реши да създаде Общността, което прави нейното създаване правно задължение за страната. Продължаващото неизпълнение на това задължение от страна на Косово нарушава върховенството на закона и вреди на репутацията и доверието в Косово“, предупреждават от американското посолство в Прищина.

В изявлението се допълва, че САЩ са съгласни с позицията на ЕС, че последните развития в отношенията между Косово и Сърбия предизвикват голяма загриженост и застрашават значителния напредък, постигнат в диалога с посредничеството на Брюксел.

Посочва се още, че оттеглянето на сърбите от косовските институции не е решение на настоящите спорове и има потенциал за по-нататъшна ескалация на напрежението в региона. Гарантирането на мира и стабилността е отговорност на двете страни, припомниха от американската мисия.

"Действия като палежи на автомобили или заплашителна реторика са неприемливи и ще предизвикат подходяща реакция от страна на международната общност. Призоваваме ги да изберат пътя на диалога и да се въздържат от действия, водещи до насилие и конфронтация“, предупреждават от посолството.