Американският генерал, бивш директор на ЦРУ Дейвид Петреъс е убеден, че украинското контранастъпление ще бъде впечатляващо, а Силите за отбрана на Украйна ще "постигнат комбиниран военен ефект" по време на него. Това е заявил той в BBC Radio 4, цитира The Guardian.

Петреъс, който беше директор на ЦРУ и ръководеше международните сили в Ирак и Афганистан, наскоро посети Киев, където се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Смятам, че тази контраофанзива ще бъде много впечатляваща. Моето усещане е, че те ще постигнат комбинирани оръжейни ефекти, с други думи, те успешно ще извършат комбинирани оръжейни операции, където имате инженери, които пробиват препятствията и разпръскват минните полета и така нататък; силите ще работят координирано и комплексно. Те ще изпълняват различни задачи. Сред тях: разминиране, пробив, противовъздушна отбрана, която държи руските самолети далеч от тях (украинските военни). Те ще използват средства за радиоелектронна борба, ще коригират логистиката и ще работят с подкрепата на артилерия и минохвъргачки“.

И най-важното от всичко ... е, че тъй като водещите елементи неизбежно кулминират след 72-96 часа, физически това е приблизително толкова, колкото можете да стигнете, и те ще са понесли загуби ... имате последващи единици, които ще продължат и да се възползвате от напредъка и да поддържате инерцията и мисля, че това може да раздвижи цялата руска отбрана в тази зона, тогава мисля, че имате други възможности, които ще се разкрият и по фланговете".