Вашингтон води преговори с Берлин и Варшава за провеждане на съвместни военни маневри в Полша в отговор на заплахата срещу източната граница на НАТО. Това съобщи немският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от ARD.

По думите му, учението в момента "се разглежда“, без да дава други подробности.

Военните маневри в страната, граничеща с Украйна, ще изпратят "много ясен" сигнал до съюзниците от НАТО, както и до руския президент Владимир Путин, отбеляза той.

НАТО "далеч не е толкова слаб, колкото Путин отдавна вярваше“, заяви германският министър на отбраната, отбелязвайки, че алиансът е "много по-силен и по-сплотен от миналата година“ преди руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки това "за източноевропейските страни като Полша, балтийските държави, Словакия и други е важно да видят, че Германия като най-важният европейски член на Алианса и САЩ като трансатлантически партньор изпълняват задълженията си за отбрана“, добави Писториус .

По-рано министърът заяви, че има няколко начина за прекратяване на войната в Украйна. Не става дума само за победа на бойното поле, но и за преговори или изтегляне на руските войски.