САЩ, Обединеното кралство, Франция, Китай и Йордания планират да евакуират своите дипломати и граждани от Хартум, Судан с военнотранспортни самолети, принадлежащи на техните въоръжени сили, съобщи Reuters.

Американските войски са извършили евакуация на персонала на американското посолство от столицата на Судан, докато боевете между суданската армия и съперничеща паравоенна група продължават вече девети ден.

Около 70 американски граждани са били успешно транспортирани от зона за кацане в посолството на САЩ в Хартум до неразкрито място в Етиопия.

Обединеното кралство планира да евакуира британски дипломати възможно най-скоро, докато Франция в момента евакуира своите дипломати и граждани, според нейното външно министерство.

Войските и военните самолети на Обединеното кралство са преместени в отвъдморска база, за да се подготвят за това, което би било високорискова спасителна мисия в зона на активен конфликт.

"Сега е невъзможно руските граждани да бъдат евакуирани от Хартум по въздух, заяви руският посланик в Судан Андрей Черновол, цитиран от РИА Новости.

Суданските въоръжени са съобщили, че дипломатическата мисия на Саудитска Арабия е била евакуирана от Хартум в град Порт Судан на брега на Червено море, а оттам по въздух до кралството.