Използването на севернокорейски ракети от Русия при нейното нападение в Украйна дава на Пхенян рядък шанс да тества оръжията си в битка и може би да извлече уроци, които биха могли да подобрят тяхното представяне, заявява командващият Тихоокеанската армия на САЩ генерал Чарлз Флин при посещение в Южна Корея, предава Bloomberg.

"Не мисля, че в моите скорошни спомени севернокорейската армия е имала такава лаборатория на бойното поле, каквато руснаците си позволиха да имат в Украйна", е коментирал генералът.

Както е отбелязал Чарлз Флин, това дава възможност на "Северна Корея да получи ценна информация по технически въпроси, процедури и самите ракети. САЩ ще следят отблизо как се развива това".

Флин е подчертал, че той и други командири са загрижени за това каква информация Северна Корея ще може да научи за своите оръжия, "до която не биха имали достъп при липса на конфликт".

През декември 2023 г. Белият дом обвини Русия, че е закупила балистични ракети от Северна Корея. В началото на януари беше публикувана информация, че руските сили са ударили Харков със севернокорейски ракети. Русия и КНДР отричат тези твърдения.