Комплексът Patriot може да сваля не само балистични ракети, но и руски самолети на разстояние до 150 км. Това заяви говорителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат, цитиран от РБК-Украйна.

"Пейтриът“ е комплекс с голям обсег, а Украйна няма такива противовъздушни системи с голям обсег“, заяви той.

По думите на Игнат, ВВС на ВСУ разполагат със системи Бук-М1 с обсег до 40 километра. С-300 действа на обсег до 70 км, а комплексът Patriot има обсег от 150 км. SAMP/T, който Украйна скоро трябва да получи от партньори, има същия обхват на действие.

"Това ще помогне, на първо място, да се свалят не само балистични ракети, но и да се противопоставят на руски самолети на големи разстояния“, добави Игнат.

Според него Руската федерация използва авиация във фронтовите зони в северната и южната част на Украйна. С нея се нанасят удари с ракети и баражиращи управляеми авиационни бомби. Авиацията лети на разстояние 30-40, 50-60 километра до границите на Украйна и пуска такива бомби. Наличието на комплекси Patriot или SAMP/T ще може да прогони противниковите самолети далеч от границите на Украйна.

Говорителят на ВВС добави, че става дума за унищожаване на самолети в окупираните територии на Украйна. Предвижда се тези комплекси да бъдат разположени така, че да покриват критичната инфраструктура на Украйна и позициите на ВСУ.

Припомняме, че през февруари украинските военни започнаха обучение на Patriot в Германия. А през януари такова обучение на Patriot започна в Съединените щати.

Съединените щати, заедно с други страни, са обучили повече от 4000 украински войници. Някои от тях са обучени да използват ракетната система Patriot.

Украйна ще получи системи SAMP-T от Франция и Италия през пролетта. Военните вече са тръгнали на училище.