По предварителни оценки през януари-май 2023 г. в бюджета на Русия са постъпили приходи в размер на 9,818 трилиона рубли. Това е с 19% по-ниско от обема на получените приходи за същия период на 2022 г. Приходите от нефт и газ са намалели с 50% на годишна база. Разходите за този период възлизат на 13,229 трилиона рубли, което е с 27% повече на годишна база. Според данните на Министерството на финансите на Русия, предварителният бюджетен дефицит за пет месеца е 3,411 трилиона рубли, пише "Коммерсанть“.

Приходите извън петрола и газа за периода от януари до май 2023 г. са се увеличили с 9% на годишна база до 6,965 трилиона рубли. Приходите от нефт и газ през този период, напротив, са намалели - с 50% на годишна база, до 2,853 трилиона рубли.

Министерството на финансите на страната обясни спада в приходите от петрол и газ с високата цифра за миналата година, намаляването на ценовите котировки за Urals и намаляването на износа на природен газ. В същото време финансовото ведомство отбеляза, че месечната динамика на приходите от петрол и газ "влиза в стабилна траектория“ в съответствие с базовото им ниво (8 трилиона рубли годишно).

Министерството на финансите на Русия прогнозира възстановяване на данъчните приходи от петролния сектор през годината, особено през втората й половина. Това ще бъде улеснено от определянето на базата на "петролните" данъци и ограничаването на отстъпката върху петрола.

"Месечната динамика на изпълнението на разходите на федералния бюджет постепенно се връща към нормално ниво след ускорено финансиране през януари-февруари на определени договорени разходи“, се казва в изявлението.

През май 2023 г. средната цена на петрола Urals е била 53,34 долара за барел, 1,48 пъти по-ниска от тази през май 2022 г. (78,81 долара).