Премиерът на Нидерландия Марк Рюте ще подаде оставката на кабинета си, след като не успя да постигне съгласие по мерките за ограничаване на имиграцията, съобщава информационна агенция ANP в петък.

Кабинетът на Рюте съобщи, че той ще проведе извънредно заседание на кабинета, но не потвърди разпадането на четвъртото му коалиционно правителство.

Натиск от страна на консервативната партия VVD на Рюте да ограничи потока от търсещи убежище към страната раздели неговата четирипартийна правителствена коалиция, тъй като две младши партии отказаха да подкрепят предложенията му.

Напрежението достигна връх тази седмица, когато Рюте поиска подкрепа за предложение за ограничаване на достъпа на деца на бежанци от война, които вече са в Нидерландия, и семействата да чакат поне две години, преди да могат да бъдат обединени.

Това последно предложение накара малкия Християнски Съюз да реши да напусне правителствената коалиция, което предизвика криза.

Нидерландия вече има една от най-строгите имиграционни политики в Европа, но под натиска на десните партии Рюте от месеци се опитваше да намери начини за допълнително намаляване на притока на търсещи убежище.

Молбите за убежище в "ниската земя“ скочиха с една трета миналата година до над 46 000, а правителството прогнозира, че те могат да се увеличат до над 70 000 тази година - надхвърляйки предишния връх от 2015 г.