Лидерите на ЕС трябва да подкрепят Украйна със значително военно финансиране тази седмица, за да избегнат "двойна блокада"  в подкрепата за Киев от двете страни на Атлантика, предупреди нидерландският премиер Марк Рюте, предаде европейската редакция на Politico.

"С проблемите в Съединените щати, където свежите пари са блокирани, е изключително важно да нямаме двойно блокиране срещу Украйна“, заявява Рюте.

Конгресът на САЩ е в безизходица относно новото финансиране за Украйна, докато ЕС все още не е постигнал сделка за бъдещето на Европейския фонд за мир (EФМ), използван за частично възстановяване на разходите на държавите за доставки на оръжия за Киев.

Лидерите на ЕС се срещат в Брюксел в четвъртък и петък (14 и 15 декември), за да обсъдят предложение за добавка от 5 милиарда евро (9.84 милиарда лева) към ЕФМ вместо четиригодишния фонд от 20 милиарда евро (39.37 милиарда лева), представен по-рано тази година.

Но тъй като Германия е в бюджетна криза и Унгария заплашва да наложи вето, резултатът от преговорите тази седмица все още е неясен.

"Трябва да се споразумеем относно паричната част, защото това е от решаващо значение за (Украйна) за да продължи напред като държава, но също и с военните й усилия", подчертава Рюте.

Посланиците на ЕС обаче не успяха да постигнат споразумение по подробностите за военната помощ - заедно с членството в ЕС и санкциите - по време на огромни преговори зад затворени врати в неделя (10 декември), оставяйки съмнения дали лидерите могат да осигурят пробив тази седмица.