Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков увери пред репортери, че Москва ще продължава да представя информация на САЩ за изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети, изстрелвани от подводници, съгласно споразумение от 1988 г., въпреки преустановяването на участието на страната в договора СТАРТ, предава РИА Новости.

"Разбира се, говорихме за това“, заяви Рябков в отговор на въпрос дали Москва все още възнамерява да уведомява Вашингтон за изстрелванията на ракети.

"От политическа и правна гледна точка ситуацията е такава, че всички видове обмен на информация, както и други елементи на дейностите по проверка в съответствие със СТАРТ, са преустановени от нас като част от спирането на изпълнението на този договор. Но, както беше обявено още през февруари, на доброволна основа Руската федерация ще се придържа към основните количествени ограничения на стратегическите нападателни оръжия, установени в договора. И също така ще продължи да изпълнява споразумението от 1988 г. за обмен на уведомления за изстрелване на ракети. Този договор от 1988 г. ще бъде изпълнен от нас“, уточни заместник-министърът.

Ден по-рано се появи информация за решението на САЩ да прекратят известяванията за изстрелване на ракети. Пояснява се, че решението се отнася за договора New START.