Сегашното състояние на отношенията между Русия и САЩ може да бъдат описани с думата "крах“ и отговорността за това е на американската страна. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в ефира на телевизионния канал "Россия-24", предава ТАСС.

"Може би ще опиша сегашното състояние на тези отношения с една дума – крах. Отношенията са разрушени, отговорността за това е на САЩ“, коментира дипломатът.

Рябков коментира и спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите въоръжения (СТАРТ). Той припомни, че фундаментална промяна на обстоятелствата, настъпила не по вина на руската страна, дава основание страната да преразгледа отношението си към участието си в споразумението. 

"Това е просто отражение на фундаментално антируския курс на Вашингтон, отхвърлянето от страна на САЩ на независимата, суверенна роля на Русия на международната арена, отхвърлянето на нас като държава-цивилизация, което, струва ми се, е доста ясно записано в актуализираната Концепция за външна политика, така че договорът е спрян“, допълни заместник-министърът на външните работи.