Търговците загубиха 700 милиона долара през уикенда поради ръст на криптовалутите

Ликвидациите бяха главно на къси позиции, които бяха отворени в очакване на по-нататъшен спад на крипто пазара.

Сумата на ликвидациите на позиции на търговци на крипто борси за 14-15 януари възлиза на около 700 милиона долара по данни на Coinglass. Само през нощта на 13 срещу 14 януари бяха принудително затворени позиции на стойност над 180 милиона долара в биткойни и над 250 милиона долара в Ethereum.

Ликвидациите паднаха предимно върху къси позиции на търговци. Тези поръчки бяха отворени в очакване на по-нататъшен спад на пазара, но котировките тръгнаха в обратна посока. Тогава борсите принудително затвориха маржин позиции, за да не загубят средствата си.

Голям брой позиции също бяха ликвидирани в Solana (над милиона) и Aptos (над милиона). В момента позициите в тези криптовалути също са сред лидерите по ликвидации. Следват ги Decentraland (MANA), Ripple (XRP) и Litecoin (LTC).

От миналата седмица курсовете на всички криптовалути от първите сто токена по отношение на пазарната капитализация се увеличиха. Според CoinGecko цената на биткойн се е увеличила с 22% до повече от ,4 хиляди, Ethereum е преминал границата от ,5 хиляди, като е поскъпнал с 20,4%. Aptos (APT) е нараснал със 121% през седмицата, Solana (SOL) е с 63%, а Decentraland (MANA) е с 86,6%.

Кратките ликвидации продължават, през последните 24 часа 41 000 позиции на търговци бяха принудително затворени за общо 2 милиона Най-голямата еднократна ликвидация се случи на OKX в комбинация с ETH/USDT и възлиза на ,25 милиона.