В северозападната част на Бахмут щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са превзели село Зализнянски. В хода на ожесточените боеве отделни части от 30-а и 61-ва омбр на ВСУ са претърпели големи загуби и са се оттеглили от населеното място, пише "Рибар“ в последната си сводка за най-горещата точка на руско-украинската война.

Установяването на контрол над това селище отваря пътя за едновременна атака на линията Бондарное-Васюковка на север от две страни: от Зализнянски и Краснополие. Това ще изравни фронтовата линия и ще подобри ситуацията на руските формирования преди по-нататъшно нападение срещу Северската агломерация.

Съобщава се, че на юг продължават боевете в Орехово-Василевка, където в отбраната участват сборни формирования на 30-та бригада, 71-ва бригада и 17-а бригада, както и силите на териториалната отбрана на ВСУ. Украинските части са изтеглили минометните и артилерийски части в Малиновка поради приближаването на фронтовата линия към Минковския триъгълник, който включва Приволие и Голубовка.

Според информацията на Телеграм-канала, в северозападната част на Бахмут "вагнеровците“ са се придвижили малко към Богдановка от страната на Дубово-Василевка. Освен това между Богдановка и Хромово вече действат отделни руски разузнавателно-диверсионни групи (ДРГ).

Информацията за превземане на Хромово от ВС РФ все още не е вярна, подчертават от "Рибар“, като поясняват, че силите на 93-та механизирана бригада на ВСУ са напуснали селото в пълен състав поради големи загуби, но руските части все още не са влезли поради масирания обстрел на околностите от украинска артилерия.

В Бахмут "вагнеровците" продължават щурма на "Артьомовския завод за обработка на цветни метали" (АЗОМ). След поставянето под контрол на сградата на "Востокмаш" се отбелязва напредък в дълбочина на комплекса.

На юг руските щурмови отряди пресичат улица Корсунски и достигат центъра на квартал Самолет. Регистрирани са боеве и в посока към индустриалния техникум в Бахмут.

Едновременно с това продължава и битката за Авдеевка, news pic 2
©
която остава встрани от вниманието на медиите на фона на събитията в Бахмут.

Там "Рибар“ съобщава, че руските восйки са поставили изцяло под контрол ключовото селище Красногоровка и в момента се движат западно от населеното място, закрепвайки се на овладяната територия.

Заради загубата на Красногоровка, ситуацията на ВСУ в Авдеевка се е влошила, но засега е преждевременно да се говори за обкръжение или дори настъпление на самия укрепен район.

Сега се очаква руските войски да се опитат да отрежат снабдителните пътища на украинския гарнизон.

Поради загубата на Красногоровка през последните няколко дни украинските формирования активно прехвърлят боеприпаси и продукти от първа необходимост в Авдеевка, в случай че отбраната бъде пробита.

Според информацията на Телеграм-канала, южно от населеното място единици бронетехника и щурмови отряди от 53-та механизирана бригада на ВСУ са прехвърлени в района на Тънки и Северни.

На видеото: ситуацията в Бахмут през обектива на украински патрул в града.