Въоръжените сили на Руската Федерация продължават да водят активни бойни действия по всички направления на фронта в Украйна, като нанасят на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "значителни загуби в жива сила и техника“. Това се съобщава в последната сводка на Министереството на отбраната на Русия, озвучена на брифинг на 29 май на официалния представител на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков, предава ТАСС.

По думите му, на Купянското направление активните действия на частите на групата войски "Запад“ с подкрепата на артилерия и авиация са нанесли удари по части на ВСУ в районите на населените места Новомлинск, Кисловка, Глушковка на Харковска област и Стелмаховка в Луганска област.

Потиснати са действията на две украински диверсионно-разузнавателни групи в районите на населените места Синковка в Харковска област и Розовка в Луганската народна република.

Само за денонощие в това направление руснаците са унищожили до 65 украински военнослужещи, три автомобила, както и гаубици Д-20 и Д-30, се отбелязва в сводката.

"На Краснолиманското направление оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерийския огън на групата войски "Център“ разгромиха вражески части в районите на населените места Макеевка, Червона Диброва на Луганската народна република и Григоровка на Донецката народна република, “, съобщи генералът.

Той уточни, че за ден там са унищожени до 55 украински военнослужещи, два пикапа, гаубица Д-20, както и самоходна артилерийска установка "Гвоздика“.

От доклада става ясно, че на донецкото направление подразделенията на групировката войски "Юг" са водили активни бойни действия с подкрепата на авиацията и артилерията.

През деня на този участък от фронта са унищожени до 145 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, два пикапа, както и една гаубица Д-30, се отбелязва в сводката.

Освен това в района на селището Орловка в Донецката народна република е бил унищожен противобатареен радар AN/TPQ-50, произведен в САЩ.

"На Южно-донецкото и Запорожкото направление въздушни удари и артилерийски огън от групата на войските "Восток“ нанесоха поражение на части на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Угледар в Донецка област, Малиновка, Белогорье и Каменское в  Запорожка област“, ​​заяви Конашенков.

Само за един ден в тези райони са били унищожени до 140 украински военнослужещи, десет автомобила и две гаубици Д-30.

Според Министерството на отбраната на Русия, до 20 украински военнослужещи, три пикапа, една гаубица Д-30 и две самоходни артилерийски установки "Гвоздика" са били унищожени на Херсонското направление през деня.