Военнослужещи от 1-ва гвардейска танкова армия на Западния военен окръг (ЗВО) унищожиха първия танк Leopard 1А5 по време на бой на Купянското направление в Украйна. Това съобщиха за ТАСС от руското министерство на отбраната.

"Командирът на групата войски "Запад“ още веднъж отбеляза успешните ефективни действия на военнослужещите от 1-ва гвардейска танкова армия от екипажа на ПТРК, които унищожиха танк Leopard 1А5“, заяви генерал-лейтенант Владимир Луговой, заместник-командир на ЗВО за военно-политическата работа.

Той добави, че екипажът на танка се опитал да пробие предната линия на отбраната на руските войски, но безславно изгорял. Луговой връчи на войниците, унищожили танка, паричен сертификат за 700 хиляди рубли (около 14 100 лева). Тези плащания на руски военнослужещи са допълнителни към плащанията от руското министерство на отбраната за лично унищожаване или пленяване на украинска военна техника.

Военнослужещите получиха и държавни награди: орден "За храброст“, знака на орден "Свети Георги“ – Георгиевски кръст VI степен, медали "За мъжество“ и "За храброст“.

Войниците, които унищожиха танка, отбелязаха, че са чакали Leopard 1A5 повече от две седмици. "Чухме го, но не го видяхме, той пристигна следобед, ние вече го видяхме, прицелихме се, стреляхме, уцелихме. <...> Дадохме втори изстрел, също уцелихме и с това унищожихме танка", заяви старшият на екипажа на ПТУР с позивна Петър.

В началото на ноември германското правителство обяви доставката на още 25 танка Leopard 1A5, обещани по-рано, на властите в Киев. Новата партида оръжия, прехвърлени в Украйна, включваше също разузнавателни дронове и радари.