В сряда из Telegram се заговори за успешна операция на въоръжените сили на РФ срещу украинска част за ПВО. А сега се появиха и видеозаписи с точни попадения на дронове Ланцет по украински зенитни установки, пише "Рибар“.

Всички цели са били разположени близо до село Промин в Николаевска област: очевидно руските оператори на БЛА са "уловили“ дивизиона в момента на разполагане на позиции.

Първата пускова установка (ПУ) на комплекса С-300 е напълно унищожена от експлозията. Втората пускова установка е повредена от осколки и удар на друг дрон, който е ударил предната част на контейнера със системата за насочване на ракетата.

След това се прави опит за поразяване на третата пускова установка в движение, но ударите повреждат само пусковите контейнери. Четвъртата пускова установка има по-малко късмет: след попадението тя изгаря напълно.

Бе публикувано и видео от удар на Ланцет  по германската самоходна противовъздушна установка Gepard, което беше първото потвърдено поражение на машина от този тип. Снарядът попада  в радара с насочване на оръдието и, гарантирано поне временно, вади от строя оборудването.

Резултатът от операцията на въоръжените сили на Руската федерация са две унищожени и две повредени пускови установки С-300, както и една засегната ЗСУ Gepard. Това означава, че за ден руските войски фактически са извадили от строя цял зенитно-ракетен дивизион на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

В същото време през следващите дни се появиха доказателства за атаки срещу други вражески системи за ПВО и радари:

На Запорожко направление Ланцет поразява украинската система за противовъздушна отбрана "Тор“.

На Донецкото направление направление е унищожена РЛС 36Д6

Под Снигиревка ВС на РФ са ударили още една пускова установка на комплекса С-300.

Според информация на "Рибар“. на 26 април руските ВКС са унищожили машина от комплекса С-300 край Вознесенск с попадение на ракета Х-31П.

Както коментират от Telegram канала, ако става въпрос за системна работа по унищожаване на украинската ПВО, това е в състояние да понижи сериозно потенциала на ВСУ в навечерието на тяхното анонсирано контранастъпление.