Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са обстрелвали от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS язовира на водноелектрическата централа Каховская. Пет ракети са били свалени от системи за противовъздушна отбрана, една от ракетите е ударила шлюза на язовирната стена, заяви пред репортери местните служби за спешна помощ, предава ТАСС.

"Въоръжените сили на Украйна не се отказват от опитите си да разрушат бента на Каховската водноелектрическа централа и да създадат предпоставки за хуманитарна катастрофа. Днес в 10:00 часа бяха  изстреляни шест ракети HIMARS. Пет ракети бяха свалени от ПВО, един удари шлюза на язовир Каховская, който е частично разрушен", заяви представителят на службите.

Руслан Агаев, представител на администрацията на градския район Нова Каховка, добави, че ракетният удар по язовира на Каховската ВЕЦ не е причинил критични щети, язовирът е непокътнат. "Благодарение на работата на противовъздушната отбрана всички основни атаки бяха отблъснати. Ракетата, която удари, не причини критични щети. Всичко е под контрол. Язовирът е непокътнат", подчерта той.

По думите му няма данни за загинали и ранени.