Руските сили са настъпили в северозападната и западната част на град Бахмут, обстановката там остава напрегната. Това заяви пред репортери в понеделник ръководителят на руските власти в Донецк Денис Пушилин пред ТАСС.

"Ситуацията в Артьомовск (Бахмут) в момента продължава да остава напрегната. Буквално през последните 24 часа момчетата от ЧВК "Вагнер“ напреднаха в западната и северозападната част на Артемовск. Сега те се приближиха до доста труден район - блок от високи сгради. Здания, където противникът е организирал отбрана", заяви той, отговаряйки на въпрос на агенцията.

Според Пушилин руските сили се придвижват напред зад железопътната линия в Бахмут.

"Активно се работи и за окончателно и безвъзвратно прекъсване на последния маршрут за снабдяване на врага. Боевете продължават в района на селището Хромово. Противникът все още има някои пътища. Задачата е проста: да се минимизира и напълно да се направи невъзможно придвижването на противника“, заяви Пушилин.

Бахмут е важен транспортен възел за снабдяване на украинската групировка войски в Донбас. Както съобщи на ТАСС на 18 април Ян Гагин, руските сили вече контролират почти 90% от територията на населеното място. На 23 април генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален представител на Министерството на отбраната на РФ, информира, че щурмовите отряди са  завзели два квартала на Бахмут в рамките на 24 часа, а редовни въздушнодесантни части са им оказали подкрепа.