Щабът на териториалната отбрана на т.нар. ДНР потвърди, че руските военни са успели напълно да окупират град Соледар. Това се съобщава в Telegram канала на ведомството, предава ТАСС. Едновременно с това се съобщава, че руската армия е взела контрола над всички високи сгради в Мариинка и е на път да завладее града изцяло.

"Към 17 януари 2023 г. руските войски освободиха Соледар на територията на Донецката народна република“, се казва в публикацията.

Соледар се намира на около 100 км северно от Донецк и доскоро беше част от единната линия на отбрана на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Бахмут – Соледар – Северск. В нощта на 11 януари Евгений Пригожин, основателят на ЧВК Вагнер, обяви, че градът, за който се водеха битки през последните седмици, е бил взет под контрол. На 12 януари вечерта руското министерство на отбраната също обяви превземането на Соледар от украинските формирования. Според официалния представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, пълният контрол над този град позволява да се прекъснат пътищата за снабдяване на украинските войски в Бахмут, а след това да се блокират и обкръжат останалите там части.

Украйна отказва да признае загубата на Соледар, като настоява, че боевете там продължават да се водят в западните покрайнини на населеното място. Съобщава се и че ВСУ изпращат подкрепления в района за контраофанзива и възвръщане на загубените позиции.

По-рано ръководителят на руските власти в Донецк съобщи, че Мариинка е почти изцяло под контрола на руските сили, но украинските части са успели да се закрепят в жилищния сектор в покрайнините. Той обясни, че ВСУ са изграждали мощна отбрана на Маринка в продължение на осем години, като са оборудвали множество огневи точки, окопи и траншеи както покрай къщите, така и под тях. Той също така отбеляза, че овладяването на това селище ще отвори пътя към Красногоровка, откъдето украинските войски бомбардират Донецк. Руските обясняват, че изтласкването на ВСУ от Мариинка ще остави Александровка, Петровски район и микрорайон Текстилщик на Донецк извън обсега на голяма част от украинската артилерия.