Центърът на Маринка вече е прочистен от украинските войски, заяви в ефира на телевизионния канал "Россия 24" ръководителят на руските власти в Донецк Денис Пушилин.

"В самата Маринка центърът на града е прочистен от врага. Небостъргачите, които служиха като укрепление на противника, са практически под контрол", твърди той.

Пушилин добави, че е останала малка част от града, където противникът може все още да се съпротивлява. След това се планира настъпателната операция да продължи в посока Красногоровка.

"Що се отнася до Авдеевското направление, тук силите са съсредоточени върху освобождаването на Първомайск, което също открива определени възможности“, продължи той.

По думите му в района на Майорск ВСУ продължават контраатаките, но частите ги издържат, настъпвайки в посока Дзержинск.

"На Донецкото направление важно значение имаше и селището Яковлевка, където се извършва допълнителното прочистване на противника“, каза Пушилин.

Важен в Артемовското направление е Часов Яр, където ВСУ формира ударни сили.

"Опитваме се да държим ситуацията под контрол и да минимизираме резервите, които врагът се опитва да хвърли в огромни количества, за да удържи Бахмут“, заключи той.

Напоследък руската армия засили активността си в Донецко направление, включително край Угледар и Авдеевка.

Руснаците съобщиха, че са взели Павловка, Опитное и Майорск, което отваря перспектива не само за по-нататъшно напредване в тези територии, но и за намаляване на броя на обстрелите на гъсто населените райони на Донецк.