Руските сили провеждат настъплението към Авдеевка в Донецка област от шест направления, но няма потвърдени данни за постигнати успехи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщи, че войските на Киев са отбили повече от 30 руски атаки източно от Новобахмутовка (13 км северозападно от Авдеевка); североизточно от Бердичев (7 км северозападно от Авдеевка); южно от Новокалиновое (12 км северно от Авдеевка); южно от Новокалиново (12 км северно от Авдеевка) и Тоненки (7 км западно от Авдеевка); както и близо до Степное (3 км северно от Авдеевка), Авдеевка, Северное (6 км западно от Авдеевка) и Первомайское (11 км югозападно от Авдеевка).

Представителят на Таврическата групировка на украинските войски полковник Александър Щупун поясни, че руските войски продължават наземните атаки в групи от 10-20 души в шест направления в района на Авдеевка и че продължават тежки боеве близо до коксовия завод североизточно от града и в индустриалната зона на югоизток от него.

Руски източници съобщиха за предполагаемото превземане на промишлената зона югоизточно от Авдеевка и достъпа до югоизточните покрайнини на града. Москва твърди, че промишлената зона е била превзета от елементи на десантно-щурмова бригада "Ветеран“ (свързана с контролираната от Министерството на отбраната ЧВК "Редут“).

Освен това руски военни блогъри докладват, че силите на Москва са направили неуточнено настъпление близо до Крутая балка (5 км източно от Авдеевка) и Авдеевския коксохимически завод. ISW няма визуални доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Руски източници също твърдят, че украинските сили са контраатакували успешно близо до Авдеевка на 27 ноември близо до Степное, където са постигнали частичен успех.

Освен това руски военни блогъри съобщават, че ВСУ са контраатакували неуспешно близо до индустриална зона югоизточно от АвдЕевка. Въпреки трудните метеорологични условия както руските, така и украинските войски продължават наземните атаки в цяла Украйна, макар и с малко по-бавно темпо поради снега и лошата видимост.

Т.нар. "военни кореспонденти“ на Руската федерация твърдят, че силният сняг и вятърът са намалили видимостта и са затруднили въздушното разузнаване и артилерийската корекция на Херсонско направление. ВСУ обаче се възползваха от ситуацията, за да консолидират позиции на левия бряг на Днепър.

Говорителят на Таврическата група полковник Александър Щупун заяви, че поради метеорологичните условия руските войски на това направление са намалили използването на артилерия с един път и половина, а на безпилотните апарати - шест пъти. Въпреки това авиацията се използва интензивно.

Анализаторите отбелязват, че трудните зимни условия ще принудят и двете страни да разчитат повече на наземни атаки на пехотата при липса на възможности за въздушно разузнаване и артилерийска корекция.