Информацията, че руснаците са увеличили бойната глава на безпилотните самолети-камикадзе Shahed-136 до 90 килограма, се потвърди, пише Defense Express, позовавайки се на източници и получени слайдове от презентацията на проектните работи, извършвани в "Алабуга“.

"За Руската федерация Shahed-136 се превърна в основното оръжие с голям обсег, така че не е изненадващо, че врагът непрекъснато се опитва да увеличи производството му и да го модернизира“, се казва в публикацията.

Отбелязва се, че цялата работа по модернизирането на дронове се извършва с минимална намеса в дизайна, "което означава бързо внедряване на решенията“.

"Инсталирането на бойна глава с тегло 90 кг в Shahed-136 се извършва чрез прехвърляне на част от бордовото електронно оборудване от носа и част от горивните резервоари, за да се запази центърът на масата... Имайки предвид конструкцията на бойната глава има готова кумулативна фуния, която му позволява да пробие препятствие. Отбелязва се, че ефективността на бойна глава от 90 кг е със 70% повече от стандартното тегло на бойна глава от 50 кг. В същото време увеличаването на теглото на бойната глава води до намаляване на обхвата на полета, според изявленията, от 1350 км до 650 км при идеални метеорологични условия“, посочват анализаторите.

Освен това е получена информация за планове за производство на Shahed-136 в Русия: общата нужда от бойни единици за неопределен период е 11 хиляди.

"Ако говорим за годишен план, тогава това са 30 дрона на ден, което общо съответства на скоростта, с която се използват от противника“, пише Defense Express.