Изтребител МиГ-31К е унищожил американска система за противовъздушна отбрана Patriot в Киев с помощта на хиперзвукова ракета "Кинжал", съобщава информиран източник пред РИА Новости.

"Фактически, поради скоростта на "Кинжал“ системите за противовъздушна отбрана на САЩ бяха внезапно поразени от въздушна засада - бойните екипажи на противника не можаха да направят нищо, за да защитят своите противовъздушни системи“, заяви той.

Както обясни събеседникът на агенцията, скоростните характеристики на ракетите "Кинжал" им позволяват да достигат военни обекти на територията на Украйна за броени минути. Следователно цели като ЗРК Patriot нямат време да променят позицията си след стрелба или да заредят нови ракети в пусковите установки.

Във вторник Министерството на отбраната на Русия обяви масиран удар по пунктовете на дислокация на подразделения на въоръжените сили на Украйна, както и по местата за съхранение на боеприпаси, оръжия и техника, доставени от западни страни. По-специално бе съобщено, че хиперзвуковата ракета "Кинжал" е унищожила американската зенитно-ракетна система Patriot в Киев.

Същия ден в мрежата бяха разпространени видеоклипове от украинската столица, показващи работата на американските зенитни системи Patriot, които се опитват да отблъснат атаката на руските ракети. В същото време на отделни кадри се вижда, че няколко минути след края на залпа на американските системи за противовъздушна отбрана и натоварването им с боеприпаси, в района на позицията им следва мощен взрив на земята.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви пред РИА Новости, че изявленията на киевските власти за шест руски ракети "Кинжал“, уж свалени от тяхната система за ПВО, не отговарят на действителността. Той подчерта, че Русия не е изстреляла толкова много "Кинжали", колкото украинските военни "уж всеки път свалят в изявленията си", освен това в Киев винаги грешат с вида на ракетите - затова не улучват, заключи шефът на МО.

Аеробалистичната ракета на руския комплекс "Кинжал" е способна да развива скорост повече от десет пъти скоростта на звука и в същото време да маневрира във всички части на траекторията на полета, което й позволява надеждно да преодолее всички съществуващи системи за противовъздушна отбрана и да поразява цели дълбоко зад вражеските линии.

Американски източници на Reuters потвърждават за "повредена“ система Patriot в Украйна, за която сега се мисли как и къде да бъде поправена.

Както е писал "Фокус", според новата руска доктрина за нанасяне на удари, първо се изстрелват снаряди, които да разкрият позициите на ПВО, а след това се пускат различни видове ракети, баражиращи боеприпаси и т.н., които поразяват установки и цели.